Contact
NATIONALE BANK
VAN BELGIË
DEUTSCHE
BUNDESBANK
TENTOONSTELLING 17.05 > 15.09 Two corporate collections
of contemporary art.

Over

Twee bedrijfscollecties stellen voor het eerst tentoon

De Deutsche Bundesbank en de Nationale Bank van België bouwden respectievelijk sinds 1950 en 1972 een hedendaagse kunstcollectie uit, met een focus op kunstenaars uit hun land. Voor het eerst stellen de banken een significante selectie voor aan het grote publiek. De tentoonstelling vindt plaats in de gerenoveerde modernistische lokettenzaal van de Nationale Bank in het hart van Brussel.

Als instelling van algemeen nut beheert de Nationale Bank al sinds 1972 een hedendaagse kunstcollectie in haar kantoren aan de Berlaimontlaan in Brussel. Bij gebrek aan een geschikte exporuimte – je stapt niet zomaar binnen in een centrale bank – werd deze collectie nooit eerder aan het grote publiek vertoond.

Ongeziene collecties in een modernistische setting

Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw namen beide centrale banken de ondersteuning van de artistieke creatie ter harte. Met aandacht voor levende kunst maar zonder commerciële overwegingen bouwden ze originele en verzamelingen op die uniek zijn binnen hun genre. Met kunstenaars die sinds de jaren 1980 de toon aangeven in de internationale schilderkunst zoals Anselm Kiefer, Georg Baselitz, A.R. Penck en Jörg Immendorff – gaat de Duitse collectie in dialoog met een aantal unieke maar weinig geëxposeerde talenten die de Nationale Bank van België ondersteunt: o.a. Michaël Matthys, Jacques Lizène, Ann-Veronica Janssens, Marthe Wéry, Marianne Berenhaut en vele anderen.

 

Rondleidingen

Boek hier uw rondleiding:

in het Nederlands, Engels en Duitsin het Frans
koreiarkadia
info@korei.be
tel. 02 380 22 09
www.korei.be

info@arkadia.be
tel. 02 319 45 60
www.arkadia.be

Symposium – Corporate Collections of Contemporary Art: a look behind the scenes

6 juni 2019

Informatie en programma

Introductiespeech door Vincent Magnée, lid van het Directiecomité van de Nationale Bank van België

De Renault kunstcollectie illustreert de diversiteit van bedrijfscollecties. Zoals de titel van de presentatie aangeeft, is de collectie een baanbrekend epos. Tussen 1967 en 1985 startte Renault met verzamelen. De collectie telt ondertussen 350 kunstwerken van 30 – ondertussen – historische artiesten, zoals Arman, Dubuffet, Tinguely, Nikki de Saint-Phalle, Vasarely, Rauschenberg, Soto, … . De originaliteit van de collectie ligt in het samenbrengen van twee aparte werelden: kunst en industrie. Na 20 inactieve jaren, startte de collectie opnieuw in 1996, voortbouwend op de initiële principes. Ann Hindry, kunsthistorica, critica en curatrice, is eveneens de directrice van de Renault Collectie.
Presentatie door Ann Hindry – Renault Collectie (wordt verwacht)

Door de onlosmakelijke verbondenheid van bedrijfscollecties met de werkomgeving, worden ze gekenmerkt door zekere gemeenschappelijke waarden. Daarnaast stoten ze op grenzen of obstakels waarmee musea minder of niet in contact komen. Kunstwerken van bedrijfscollecties worden veelal getoond in specifieke locaties, ontoegankelijk voor het brede publiek. Kunst wordt zo exclusief voor werknemers en stakeholders. Bedrijven worden zich vandaag steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid en hun bijdrage aan de maatschappij. Daarom opteren ze om hun collecties te openen. Dit is het onderwerp van Delphine Munros presentatie: “The Pro’s and Cons of going public, in a corporate collector’s perspective.” Delphine Munro is het hoofd van Kunst & Culture van de European Investment Bank in Luxemburg. Tevens de bank van de Europese Unie, een instelling van openbaar belang.
Presentatie door Delphine Munro – European Investment Bank

In lijn met het motto "Art Works" biedt de Deutsche Bank al bijna 40 jaar haar medewerkers, klanten en het grote publiek toegang tot hedendaagse kunst. Dit doet DB door kunst te tonen op de werkplek, op internationale tentoonstellingen, in het Palais Populaire in Berlijn, maar ook via educatieve programma's.
http://www.db.com/art

De missie van de Proximus Art Collection is het integreren van hedendaagse kunst, in haar vele hoedanigheden, in de werkomgeving. Tegelijkertijd neemt het collectieteam de moeite en de tijd om het begrijpen en interpreteren van – niet altijd toegankelijke – kunstwerken te bevorderen.
Presentatie door Stefaan De Clerck - Proximus

Voor zij die denken dat bedrijfscollecties enkel zijn weggelegd voor tertiaire sectoren of multinationals, zullen verbaasd zijn van het kunstige en constructieve initiatief van MACORS, een Waals bouwbedrijf. Het is een verhaal waarin excellentie, creativiteit, een verwevenheid met het kleine dorp en een kruisbestuiving tussen kunst en ambacht centraal staan.
Presentatie door Gérard Sevrin - Macors

Info

 • Expo

  Van 17/5
  tot 15/9

  Gratis toegang!

 • Openingsuren

  (10 - 18 uur)

  Maandag –
  zaterdag

 • Zondagsopeningen

  (10 – 18 uur)

  Zondag 21 juli
  Zondag 15 september

 • Nocturnes

  (17 - 22 uur)

  Donderdag 30 mei
  Donderdag 20 juni
  Donderdag 18 juli
  Donderdag 22 augustus

Locatie

Nationale Bank van België / de Berlaimontlaan 3, Brussel